Ученици участваха в симулативен наказателен процес
Ученици участваха в симулативен наказателен процес / Sofia Photo Agency

Симулативен наказателен процес с участието на ученици се проведе в Окръжен съд - Добрич, съобщават от институцията. В ролите на различните процесуални персонажи влязоха десетокласници от  ХГ „Св.Св. Кирил и Методий“. Симулативният процес е завършек на пилотна образователна програма, в рамките на която веднъж месечно през учебната година съдии и прокурори изнасяха пред учениците лекции за функциите на съдебната власт, достъпът до правосъдие, ролята на непълнолетните лица като жертви и като извършители на престъпления.

Инициативата се осъществи в рамките на учебната програма по „Етика и право” за 10 клас. В нея взеха участие съдии и прокурори  от Окръжен съд – Добрич  и Окръжна прокуратура и ученици от Хуманитарна гимназия.

Пилотна образователна програма сред ученици  в областните градове на страната с цел повишаване на тяхната информираност за структурата, функциите и значението на съдебната власт в България. За реализирането й  бе подписано споразумение между ВСС и Министерството на образованието и науката.