Тържества, концерти и четения в културния афиш на Добрич на 11 май
Тържества, концерти и четения в културния афиш на Добрич на 11 май / Дарик Добрич - архив

Ученици, общественици и граждани ще положат цветя пред паметника на Стефан Караджа по повод 176 години от неговото рождение.

Шествие на ученици от Хуманитарна гимназия „Св.Св.Кирил и Методий” от паметната плоча на Първото взаимно училище в Добрич до паметника на Светите братя Кирил и Методий на площад „Свобода”. В 10.30 часа пред паметника на Светите братя започва тържество на гимназията, на което ще бъде връчена наградата „Ивайло Петров”.

От 10.30 часа в Стаята на приказките в Регионална библиотека „Дора Габе” започва литературно утро „Нашата азбука” с участието на деца от фондация „Ръка за помощ”.

От 11.00 часа в Регионалната Библиотека е началото на Информационен ден с библиотечни специалисти от читалищни и училищни библиотеки в Добрич по повод Националната библиотечна седмица под наслов „Библиотеката – място за всеки” с представяне на презентация на тема „Вроцлав /Полша/ - Световна столица на книгата за 2016г.”

От 17.00 часа в концертна зала „Добрич” започва патронния празник на Природоматематическа гимназия „Иван Вазов”.

В 17.00 часа в Художествената галерия в Добрич ще се състои обявяване на победителите в конкурса за художествен превод и преглед на класическата музика, организирани от Езикова гимназия „Гео Милев” по повод 45 години от основаването  на училището и Гео Милевите празници.

Литературни четения на текстове от съвременни европейски автори ще се състоят в часовете между 18.00 и 22.00 часа в Дом-паметник „Йордан Йовков”, Регионална библиотека „Дора Габе” и Музея в градския парк по повод Нощта на литературата, която се порвежда в 11-сет български града, между които и Добрич.

От 18.00 часа в Народно читалище „Йордан Йовков” ще се състои беседа на тема „Смирение, жертва, служение”.

От 19.00 часа в Огледална зала „Нели Божкова” проф.Жени Захариева ще изнесе клавирен рецитал – пиано. Концертът е част от програмата на Седмицата на Камерната музика в Добрич.

 

От 19.00 часа на сцената на Драматичен театър „Йордан Йовков” е началото на спектакъла „Смяна на жените” от Юрий Поляков. Режисьор на комедията е Костадин Бандутов. Участват Красимир Демиров, Владимир Трендафилов, Пламен Маринов, Валентин Андреев – Рафе, Любов Николова и други.