Търсят концесионер за тоалетна в парка
Търсят концесионер за тоалетна в парка / Дарик Добрич

Да бъдат дадени на концесия за изграждане на обществена тоалетна 60 кв.м в градски парк "Св.Георги" ще предложи на предстоящата сесия на ОбС Добрич кметът Детелина Николова. Концесията ще бъде за строителство и ще включва цялостно изграждане на обекта и експлоатирането му. Допуска се сградата да бъде с височина до 3.50 м. В нея трябва да има поне едно помещение за ползване от хора с увреждания, както и едно /до 15 кв.м/ за продажба на стоки за санитарно обслужване. За имота има издадена скица и виза на главния архитект. Максималният срок на концесията да бъде 15 години, предлага кметът.

Докладната предвижда до края на първата година от сключването на договора, концесионерът да вложи за строителството на обекта не по-малко от 17 100 лева без ДДС, да поддържа обекта, да плаща данъци и такси, да сключи задължителните застраховки и да разкрие поне едно работно място. Обектът трябва да работи целогодишно и ежедневно, искат още от администрацията. Размерът на концесионното възнагрждение е 400 лева без ДДС годишно, като всяка година се начислява натрупване с индекса на инфлация.

За обосновка на концесията и написване на проекта за договор е бил сформиран екип по подготвителни действия, работещ с външни консултанти, пише в докладната на кмета. Обосновката се основава на приложени към нея технически, екологичен, финансово-икономически правен анализ.

Законът за концесиите и правилникът към него предвиждат проекта за решение за откриване на процедура за концесия и обосновката да се изпращат на областния управител, председателя на Държавна агенция "Национална сигурност" и министрите на отбраната, на вътрешните работи и на културата.

Съветниците на Добрич ще разгледат предложението на 24 април като точка първа в дневния ред.