Тервел кани българчета от чужбина в конкурса Да помним героите на Добруджа”
Тервел кани българчета от чужбина в конкурса Да помним героите на Добруджа” / Община Тервел

Община Тервел разширява обхвата на конкурса "Да помним героите на Добруджа", посветен на 100-годишнината от Първата световна война, като приканва в него да се включат ученици от страната и младежи с български корени от Македония, Сърбия, Молдова и Украйна. Инициативата ще се осъществи в партньорство с Фондация "Българска памет" на д-р Милен Врабевски. Творбите на новите участници ще се приемат до 15 юни. В началото на месец септември отличените от тях ще бъдат гости на Тервел, като  гостуването им ще съвпадне с откриването на паметна плоча на добруджанските герои в село Кочмар. Учениците ще проведат и съвместни занятия за взаимно опознаване на историята, на традициите, на фолклора, ще се запознаят с уникалната природа по долината на Суха река. Младежите ще посетят и градовете Тутракан и Добрич, където ще наблюдават проявите, свързани с честванията на 100- годишнината от Добруджанската епопея.

Междувременно изтече срокът за предаване на материалите за участие в конкурсана творци от община Тервел. Получени са 20 текста в различни жанрове – есета, репортажи, очерци, спомени, биографични данни, научни съобщения, вестници, съобщават от общината. Произведенията на изобразителните и приложни изкуства са 31, като 1 от тях е бюст на ген. Колев, изработен от глина. Представени са още 4 презентации и 2 филма. Предстои разглеждане на творбите и обявяване на класирането на участниците. В конкурса са се включили ученици от Тервел и Коларци, възпитаници на Школата по изобразителни и приложни изкуства, Клуба за автентичен фолклор и краезнание,  Школата по керамика при ОДК „Малкият принц“, две студентки в СУ „Св. Климент Охридски“, както и краевед от Генерал Тошево.

Конкурсът "Да помним героите на Добруджа" е посветен на 100-годишнината от Първата световна война и боевете на Трета българска армия край Тервел - Кочмар - Карапелит (2-6 септември 1916 година). Проявата има за цел да мотивира хората от общината да си припомнят историята на родния край, фактите около военните действия в Добруджа и на територията на община Тервел, да научат повече за командирите, героите и военните части, участвали в битките за Тервел, при Кочмар и Карапелит.