Температурите тръгват нагоре
Температурите тръгват нагоре / Impact Press Group

Жеги с температури над 35 градуса очакват добруджанци в близките дни. Днес в 5 области е обявен жълт код за горещини - Видинска, Монтанска, Врачанска, Плевенска и Благоевградска. Там се очакват 36-38°. В останалата част на страната обявеният код е зелен.

През деня времето над Добричко ще е слънчево, след обяд и горещо. Дневните температури ще се повишат с още 1-2 градуса и максималните ще бъдат 32 градуса. По Черноморието ще бъде слънчево и с температури до около 30°. Ще духа бриз. Морската вода е около 25°. Вълнението на морето ще бъде предимно 1 бал.

В следващите два дни ще се затопли още и температурите във вторник ще надхвърлят 35-37 градуса. Леко захлаждане ще настъпи в сряда, но като цяло идната седмица ще бъде гореща и слънчева.

На 28, 29 и 30 юли се отбелязват астрономическите горещници. Разликата между тях и наложилите се 15, 16 и 17 юли се обяснява с преминаването към юлианския календар, който с времето се отдалечава от григорианския заради повечето високосни години в него.

Горещниците в народния календар са известни с имената Чурлига, Пърлига и Марина Огнена, Люта, Чурута и Опалена Мария. Седмицата, в която се падат тези дати, се нарича Запалена или Опалена неделя.

През горещниците човек трябва да се пази от парещите лъчи на слънцето и да се моли за неговото милосърдие към хората. Преди години, когато хората зависели още по-силно от природата и нейните капризи, те вярвали, че отбелязването на горещниците предпазва дома и нивата им от пожари и градушки.

Най-строго се спазвали първият и третият ден. През тези дни не трябва да се ходи на нива и да се жъне, вършее, коси и копае. Не се меси и пече хляб - за опазване на труда от огнени стихии и градушки. Според поверието не бива да се пали огън и да се изнася вън от жилището.

На третия ден чрез специален обред се пали един общ нов огън, от който всеки подновява огъня в своя дом. Горещниците се почитат най-много от ковачи, хлебари, калайджии, които работят с огън.

През трите поредни дни се гадае какво ще бъде времето през януари, февруари и март следващата година.