Съвети от полицията към абитуриентите и техните родители
Съвети от полицията към абитуриентите и техните родители / Дарик Добрич, архив

Препоръки към абитуриентите и техните родители разпространиха от Областната дирекция на МВР. Оттам посочват, че най-тежките пътни катастрофи с абитуриенти през последните години са настъпили след края на баловете в ранните сутрешни часове и през следващите дни, при управление на автомобили от пияни, неправоспособни и движещи се с превишена скорост шофьори.

От полицията съветват абитуриентите да не се поддават на еуфорията и да не се показват от прозорците и люковете на колите по време на движение, както и да осигурят непременно трезвен шофьор, който да ги вози по празничните маршрути, както и резервен - който да замести титуляра, ако той се изкуши и се почерпи с алкохол.

След бала често възникват спонтанни предложения за продължение на празника, пътувания към други заведения, дискотеки, хижи, за гостувания в домове. Такива пътувания са твърде опасни и неведнъж са завършвали трагично поради превишена скорост и неадекватност от високия градус на настроението, рискови маневри, употреба на алкохол, отклоняване на вниманието на водача при веселбата в купето и др., посочват от полицията.

Препоръчително е ако абитуриентът шофира лично към мястото на бала, да не се движи в колона с други автомобили, превозващи абитуриенти, и да не се поддава на провокациите за състезаване с останалите, за преминаване на червен светофар и отнемане на предимство.

От МВР се обръщат и към родителите - да отделят специално внимание на сигурността на своите деца и на тези, които го съпровождат. Дори да са правоспособни, за предпочитане е абитуриентите да не шофират, казва се в обръщението. По-добре е зад волана да бъде родителят или близък негов приятел. Ако все пак предоставите семейния автомобил на младежа за дните след бала, поговорете с него насаме за опасностите и доброжелателно го предупредете да не си позволява алкохол, да не кара рисково, да не се влияе от опасни спонтанни предложения за извънредни пътувания от страна на пийналата компания, да не изключва мобилния си телефон, препоръчват от полицията и добавят, че ако усети тревожни симптоми, родителят трябва да има готовност да отиде на място и се осведоми за проблема. Родителят може и да предупреди детето си за засиления контрол за нарушения, за заснемането с видеокамери от полицията и за санкционирането за опасните нарушения.

При необходимост, за предотвратяване на рискови пътувания, скандали, нарушения на обществения ред, не се колебайте са потърсите съдействие от полицията чрез тел. 166!