Съдът прекрати още едно дело по жалба срещу разширението на клуб Бакарди
Съдът прекрати още едно дело по жалба срещу разширението на клуб Бакарди / Sofia Photo Agency ,архив

Административен съд – Добрич остави без разглеждане жалбата на Сдружение в обществена полза “Гражданско общество за Добрич”, представлявано от четирима добричлии, срещу решението на Общинския съвет за разширяване на клуб Бакарди и прекрати делото. Съдът счита, че жалбата е недопустима, защото жалбоподателите не са заинтересовани лица съгласно Закона за устройство на територията и затова нямат право да обжалват решението на ОбС. Сдружението е осъдено да заплати на ОбС – град Добрич сумата от 350 лева.

Определениетона съда подлежи на обжалване с частна жалба пред ВАС в 7-дневен срок от получаване на съобщението от страните.

Сдружението оспори разширението на Бакарди с мотива, че то противоречи на обществения интерес.

На 25 май Административния съд остави без разглеждане и жалба на областния управител срещу същото решение на Общинския съвет. Там мотивът бе, че оспорването на областния управител е недопустимо, защото е насочено срещу акт, който не подлежи на съдебен контрол за законосъобразност. За допустимостта на оспорването от областна управа обявиха, че ще бъде сезиран Върховният административен съд.

На заседанието си през месец март Общинският съвет даде съгласие да се измени подробният устройствен план /ПУП/ на терена пред  Дом-паметник „Йордан Йовков” и той да се раздели на две. Единият парцел остава за Дом-паметника и е с площ 4 417 кв.м., а другият с площ  641 кв.м. обхваща прилежащата площ около клуб "Бакарди" и се ползва от клуба.

Областният управител д-р Маргарита Новоселска обаче отмени решението като незаконосъобразно с указание за неговата отмяна. Мотивът й бе, че държавата е непосредствено засегната от това изменение на ПУП, тъй като за част от имота – с площ от 2 715 кв.м., в архива на областна администрация се съхраняват актове за държавна собственост. Съветниците обаче не изпълниха разпоредбата и случаят влезе в Административния съд.