Съдят крадец на зайци
Съдят крадец на зайци / Sofia Photo Agency, архив

Районен съд – Балчик ще разгледа на 26 септември наказателно дело срещу 42-годишния Ст. Р. Ст. от с. Царичино. На 22.12.2012 г. той е откраднал 12 заека от смесена порода „великан – чинчила” на стойност 258 лв. от имот на балчиклия.

В деня на инцидента крадецът изпил 200–300 мл. ракия в магазина на селото и около 15,30 – 16 часа тръгнал към дома си. Минавайки покрай стопанските постройки, той решил да види какво има в тях.

Ст. Ст. прескочил метална врата, водеща към двора на имота. През незаключена врата проникнал в стопанска постройка. Вътре видял клетки, в които били отглеждани зайци. В помещението намерил чувал от захар. Мъжът започнал да отваря клетките на зайците и да ги пъха вътре в чувала. След като взел всички зайци от стопанската постройка, подсъдимият излязъл навън и там видял още две клетки, в които имало два заека. 42-годишният поставил единия при останалите в чувала.

Той взел общо 12 броя зайци от имота и ги занесъл в дома си. Там ги оставил в помещение, което ползвал като кухня.

На следващия ден той повикал свидетел по делото и го помолил да заколи четири от зайците и да ги сготви по повод коледните празници. Заедно с него и с друг свидетел, тримата изконсумирали четири изпечени на фурна заека.

Останалите 8 животни били пуснати свободно в кухнята на подсъдимия и избягали.