Съборът в Дебрене събира стотици фолклорни изпълнители
Съборът в Дебрене събира стотици фолклорни изпълнители / община Добричка, архив

45-то издание на Фолклорния събор "Песни и танци от слънчева Добруджа" - Дебрене 2013 ще бъде открито в 9.30 часа. Организатор и домакин на ежегодното събитие е община Добричка, която в този ден отбелязва празника си.

Съборът се провежда в местността "Славната канара" край с.Дебрене, известна като хайдушко сборище на Хайдут Пейо Буюклията и дружината му. На това място, за първи път през 1968 година, фестивалът се провежда като спонтанна инициатива на местната културна общественост от с.Стожер и съседните села.  По традиция на събора се събират заедно няколко поколения, които продължават да тачат и съхраняват българските традиции. Фолклорният форум е носител на добруджанската култура и бит, на народните традиции на българската духовност. За шеста поредна година събитието е включено в Националния културен календар на България.                                 

Съборът има конкурсен характер. В него могат да се изявят певци, свирачи, танцьори, разказвачи на народни предания, инструментални, певчески, танцови и групи за народни обичаи, които изпълняват добруджанския автентичен фолклор. Програмата се провежда на 5 естради. Тази година има гости от Молдова, Русе, Шумен, Силистра, Тетевен, Варна, Аврен, Дългопол, Ветрино, Вълчи дол и от цялата Добричка област.