Събират информация кои жилищни сгради отговарят на условията за безплатно саниране
Събират информация кои жилищни сгради отговарят на условията за безплатно саниране / netinfo

До края на януари Министерството на регионалното развитие ще публикува формулярите за кандидатстване по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, съобщи пред Дарик зам.-областният управител Ивайло Манушев. Програмата ще се координира от създадения вече към областната управа Съвет по енергийна ефективност, който ще проведе първо заседание до края на месеца.

Националната програма е с бюджет 1 млрд.лева, като през първите две години тя ще се финансира 100% от държавата, а после – и с европейски средства.

За саниране могат да кандидатстват панелни жилищни сгради с поне 36 апартамента. До 16 януари в областната управа трябва да постъпи информация в кои общини има такива сгради и какъв е броят им. По думите на Манушев блокове, които отговарят на това условие, има със сигурност в Добрич, Балчик и Каварна.

Важно условие за кандидатстване е в общината да се регистрира едно сдружение на собствениците за цялата сграда, независимо от броя на входовете в нея. Общината от своя страна отговаря за избора на изпълнители по Закона за обществените поръчки за изготвяне на технически паспорт на сградите, обследване за енергийна ефективност, проектиране и изпълнение на строително-монтажните работи и надзор.

Манушев подчерта, че конструктивното укрепване на сградите също е включено в мерките, които ще се финансират. Това не се поемаше като разход при предишната програма за саниране, която стартира през 2012 година по ОП”Регионално развитие”. При нея 25% от стойността на всички мерки беше за сметка на собствениците, докато при новата национална програма те няма да заплащат нищо.

При добра организация от страна на общините и гражданите и ако процедурите за избор на изпълнители се проведат пролетта и лятото, същинското саниране може да започне още тази есен, прогнозира Ивайло Манушев.

Брошурата с основните стъпки, които предвижда Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, е публикувана на сайта на областната управа.