Световен ден на свободата на печата се отбелязва днес
Световен ден на свободата на печата се отбелязва днес / netinfo

Възможностите, които медиите предлагат за насърчаване на диалога, взаимното разбирателство и помирението. Това е темата на тазгодишния Световен ден на свободата на печата - 3 май. Денят се отбелязва се от 1992 г. по инициатива на Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата.

Същия ден се присъжда Световната награда на ЮНЕСКО за свобода на печата "Гилермо Кано". Днес в Доха на официална церемония генералният директор на ЮНЕСКО Коичиро Мацуура ще връчи Световната награда за свобода на печата "Гилермо Кано". За 2009 г. наградата е присъдена посмъртно на Ласанта Викрематунге, адвокат и журналист от Шри Ланка, убит на 8 януари 2009 г.

Генералният секретар на ООН отправи призив за повече уважение към свободата на медиите. По повод днешния Световен ден на свободата на печата Бан Ки-Мун припомни, че през миналата година посегателствата срещу представителите на медиите са достигнали ужасяващи мащаби.

Очертава се 2009 г. да бъде по-опасна за журналистите от миналата година, обяви организацията за защита на журналистите в зони на конфликти Прес Емблем Къмпейн в началото на април т. г. През първите три месеца на настоящата година са загинали 35 журналисти, като осем от тях са загинали през март - двама в Афганистан, двама в Ирак и по един в Индия, Пакистан, Русия и Хондурас. За сравнение за същия период през 2008 г. са били убити 20 репортери. Общо 91 журналисти са убити през 2008 г., докато са изпълнявали служебните си задължения.

Годишния доклад за свободата на словото на Freedom house за 2009 г.от 195 страни, България е на 76-то място и е класифицирана като държава с "частична свобода на словото". Намесата на властта и престъпността са най-голяма пречка пред медиите в България, отчита неправителствената организация. Свободата на словото спада по света през миналата година, влошавайки се за пръв път във всеки регион, според изследването на Freedom house.