СУ иска правителството да промени режима за строителни дейности в Двореца - Балчик
СУ иска правителството да промени режима за строителни дейности в Двореца - Балчик / Дарик Добрич

Софийският университет иска да бъде променено решението на Министерски съвет от 2011 година, което забранява извършването на строителни дейности на територията на Двореца в Балчик. Дарик припомня, че с това решение сградите в Двореца останаха под шапката на Министерството на културата, а управлението върху територията на архитектурно - парковия комплекс беше предоставено на СУ "Св. Климент Охридски", но при условие там да не се извършват строителни дейности, да не се отдава под наем и да не се сключват договори за съвместна дейност.

Висшето училище сега е поискало промяна, която да позволи на територията на комплекса да се извършват укрепителни и възстановителни дейности, консервация, реставрация, основни ремонти.

Предложението е направено от ректора на университета проф. Иван Илчев, подкрепено е от служебния министър на образованието Румяна Коларова и се внася от служебния министър на регионалното развитие Екатерина Захариева. Проектът за решение предвижда забраната за извършване на строителни дейности да остане, но в текста да се допълни „с изключение на укрепителни, възстановителни работи, консервация и реставрация на груповата и единичните недвижими културни ценности и техните елементи като огради, мрежи на техническата инфраструктура, благоустрояване и паркоустрояване, както и техните основни ремонти, реконструкции и преустройства при спазване на режимите за опазване на груповата и единичните недвижими културни ценности и охранителните им зони, да не се отдава под наем, както и да не се сключват договори за съвместна дейност."

В писмо от 9 октомври Министерството на културата е изразило мотивирано становище, че исканата промяна не е съобразена със статута на имота и режимите за опазване на недвижимата културна ценност. В последващо писмо, от 28 октомври, служебният  министърът на културата Мартин Иванов е съгласувал предложението на ректора на Софийски университет.

В исканата промяна няма нищо скандално, коментира пред Дарик директорът на Ботаническите градини към СУ д-р Красимир Косев. По думите му измененията се налагат, защото според Закона за устройство на територията под строителна дейност се разбира дори поставянето на кабел или ограда. „Оказва се, че няма как да извършваме укрепителни работи, а на територията на Двореца цяло лято има свлачище с дължина около 50 метра. Не можем да извършваме и реставрация и възстановяване на алейната мрежа, на зидовете и подпорните стени”, посочи Косев. Той смята, че промяната няма да доведе до незаконно строителство, тъй като обектът попада в защитена местност, а освен това значителни ограничения за строителните дейности са наложени от действащите разпоредби в Закона за културното наследство и Закона за устройство на територията. Това е тройна защита, освен че забраната за строителство като цяло няма да бъде отменена, заяви Косев.

От ръководството на културен център „Двореца” отказаха коментар, тъй като все още не разполагат с текста на проекта за решение. Според областния управител Недко Марчев въпросът се нуждае от допълнително разглеждане и уточняване.