Симулация за спасяване на човешки живот ще се състои край Негру Вода
Симулация за спасяване на човешки живот ще се състои край Негру Вода / Областна управа

Работна среща по трансграничен проект „Оборудване за спасяване на нашия живот" се състоя днес в областната управа. Проектът се изпълнява от Окръжен съвет Констанца в партньорство с общините Генерал Тошево и Крушари.

В срещата участваха кметовете на общините партньори Димитър Михайлов и Добри Стефанов, представители на Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация", Агенция „Митници", МБАЛ-Добрич и Областна администрация Добрич. Представителите от румънска страна бяха водени от Дануц Рагалие - началник отдел по проекти в Окръжен съвет Констанца и мениджъра на проекта Роксана Драган.

По проекта ще се състои демонстрационен полет на специализиран хеликоптер, като целта на симулацията е спасяване на човешки живот.

Хеликоптерът е закупен по проекта от Окръжен съвет Констанца. Той е модел EC 135 с медицинско оборудване, предназначен за спасяване на хора, попаднали в бедствени ситуации на териториите на Окръг Констанца и Област Добрич.

Учебното занятие ще бъде на румънска територия, близо до гр. Негру Вода, на 19 ноември. Общините партньори ще участват със своя техника - снегохода на Ген. Тошево и трактор от Крушари. Три основни момента включва симулацията - почистване на пътя, изтегляне на закъсали превозни средства, спасяване на тежко пострадал, който ще бъде извозен с хеликоптера. Основната идея на учението е да покаже, че екипи от две съседни страни могат да действат заедно в екстремни ситуации, с цел спасяването на човешки живот.

По покана на Окръжен съвет Констанца през м. юли т.г., Областният управител Недко Марчев взе участие в събитие за представяне на текущото изпълнение на проекта. Областният управител тогава заяви, че „проектът има много важно социално значение и ще бъде полезен за Област Добрич и Окръг Констанца в случай на спасяване на здравето и живота на хора, изпаднали в беда при лоши метеорологични условия.” Намерението на Областния управител е да се търсят решения и да се предприемат още подобни инициативи във връзка с осигуряване на транспортни средства, които да бъдат използвани в тежките зимни месеци в помощ на населението от областта.