Седем абитуриенти изпраща Помощно училище Петър Берон
Седем абитуриенти изпраща Помощно училище Петър Берон / beron-dobrich.info

Седем абитуриенти изпраща тази година Помощното училище "Д-р Петър Берон" в Добрич, съобщи директорът му Наташа Маджарова. Екипът ще им пожелае "На добър час" на 20 май по обяд на празнично тържество, което урежда учебното заведение. Зрелостниците в Помощното училище са десетокласници. Те получават в последните две години от обучението си професионална квалификация първа степен. Дълги години профилирането е било по специалност "шивачество", но тази година педагогическият съвет е решил да го замени с "цветарство и озеленяване". Причината е профилът на заболяванията на учениците и фактът, че това занимание е по-леко и по-малко предполагащо трудови злополуки, коментира Маджарова.

През тази година в училище "Петър Берон" в Добрич има 85 ученици от 1-и до 10-и клас. Паралелките са с по 4-6 деца. Учебното заведение е държавно, с делегиран бюджет, който също се предоставя като стандарт на един ученик, но сумата за разходване е по-голяма от основните и средни училища. Директорът посочи, че бюджетът им стига да издържат учебния процес и да поддържат сградата. Сменени са дограмите, ремонтирана е работилницата, направен е кабинет за профилираните паралелки. Сега се планира оборудване на сензорна стая и кабинет за обучение по метода Монтесори. То ще се прави със средства от бюджета, но се приема и помощ от спонсори или фирми, които биха помогнали с ремонта, с материали, мебели и т.н. По проект на Министерството на образованието ръководството ще кандидатства за средства за ремонт на библиотеката и дооборудване на залата за обучение по цветарство. Учениците ни имат физкултурен салон с всякакви уреди, включително и специализирани, посочи Маджарова. Помагалата, които се ползват, са избрани от педагодическия колектив, като поради липса на нови специализирани учебници, учителите преработват съдържанието на тези за основните и средни училища. За първокласниците са избрали помагалата за 4-та подготвителна група. Налага се и ползването на много нагледно обучение.

В последните години контингентът на помощните училища е променен, разказа психологът в "Петър Берон" Наталия Николаева. Преди време са се обхващали деца с леки форми на увреждания, докато сега вече само със средни и тежки. Леките се насочват към другите учебни заведения. Училището е единственото в града, посветено на обучаване на деца със специални образователни потребности, като провежда занимания и в Дома в Крушари. Имат деца с езиково-говорни нарушения, умствена изостаналост, аутизъм, както и с церебрална парализа. Нашата задача е да ги направим по-социални, да ги подготвим за живот, в който да имат познания умения и самочувствие, казва психологът.

Седем абитуриенти изпраща Помощно училище "Петър Берон"
netinfo