С лале, зюмбюл и книга Добрич отбелязва 85-ия рожден ден на Верка Сидерова
С лале, зюмбюл и книга Добрич отбелязва 85-ия рожден ден на Верка Сидерова / Дарик Добрич

„Лале ли си – моята автобиография” на Верка Сидерова ще бъде представена от 16.00 часа в Регионална библиотека „Дора Габе”. Изданието е първа книга за новото добричко издателство „Мартине”, съобщи собственикът му Николай Мирчев, чиято е и литературната обработка на текста. С градински букет от лалета и зюмбюли, Мирчев приветства в Добрич голямата народна певица, чиято запазена марка е песента „Лале ли си, зюмбюл ли си…”

„85 години минаха неусетно като сън, животът ми е пъстър, но две неща го изпълниха със съдържание – детето ми и добруджанските песни” – заяви на пресконференция пред журналисти Верка Сидерова. Тя разказа, че е наследила любовта към народната песен от родителите си, а за най-голямата певица на България признава Вълкана Стоянова. Повече от 200 песни от Добруджа има в репертоара си Верка Сидерова, а над 30 години е била солист в ансамбъл „Филип Кутев”.

От 18.00 часа тази вечер в Огледална зала „Нели Божкова” е началото на юбилейния концерт, посветен на 85 години от рождението на Верка Сидерова – почетен гражданин на Добрич. Специално участие в концерта ще има вокална формация при Националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев” с диригент проф.д-р Мария Кутева. За добричлии ще пеят и изпълнителите от Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа” с главен художествен ръководител Стоян Господинов.