вода
вода / / ThinkStock/Getty Images
От Регионалната здравна инспекция тестват 18 проби вода, свързана с помпена станция Батово 2, съобщават оттам. Причината е образуваното досъдебно производство за подаване във водопреносната мрежа на вода от нерегламентиран водоизточник в село Батово. На 11 март е извършен насочен здравен контрол, придружен с пробонабиране на общо 18 проби вода от различни пунктове при крана на потребителя във всички населени места от зоната, вкл. и от помпена станция Батово 2.

В РЗИ-Добрич ще бъдат анализирани по физико-химични и микробиологични показатели 17 проби вода, а една е изпратена за анализ по физико-химични показатели в РЗИ-Варна. Очакват се резултатите.

В зона на водоснабдяване Стефаново попадат населени места: с. Одърци, с. Пчелино, с. Славеево, с. Бранище, с. Плачи дол, с. Стефаново, с. Соколник, гр. Добрич - кв. Добротица, вилни зони „Гаази баба“ и „Лозята“. Водоснабдяването е от помпена станция Батово 2. През месеците януари и февруари 2019 г. специалистите са взели и анализирали по физико-химични и микробиологични показатели 5 проби вода от крана на потребителя в 5 населени места от зоната, като не са установени несъответствия за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели. 

РЗИ-Добрич препоръчва при евентуално съмнение относно качеството на водата при крана на потребителя, за питейно-битови цели да се използва бутилирана вода от търговската мрежа. При ползване на вода от резервни съдове, тя следва да се преварява.