Република БГ работи по две инициативи в Добрич
Република БГ работи по две инициативи в Добрич / Дарик Добрич
Република БГ работи по две инициативи в Добрич
70792
Република БГ работи по две инициативи в Добрич
  • Република БГ работи по две инициативи в Добрич

По две инициативи работи в Добрич партия Република БГ, съобщи пред Дарик лидерът на формацията Георги Василев – наш съгражданин, който от 25 години живее и работи в Швейцария. Първата идея е да се построи собствена сграда на Езикова гимназия „Гео Милев”, чийто възпитаник е Василев. За целта е създадено сдружение с идеална цел, предстои скоро да се разкрие подписка за набиране на средства за строителството.

Втората инициатива е свързана с търсене на решение на проблемите със заетостта . От партията проучват възможностите за създаване на индустриален парк в рамките на града. Вече е изграден екип, който да подготви бизнес план, проведени са и разговори в общината. Идеята е да се оползотворят общински терени и да се привлекат инвеститори.

„Срещнахме разбиране у кмета на Добрич. За да дойдат тук инвеститорите е нужна развита инфраструктура, пътища, комуникации, както и съдействие от местната власт и възможност за връзки с потенциални местни партньори. Голям проблем е липсата на квалифицирана работна ръка. Част от бизнес плана е съдействието с общинските власти, за да може да се реши въпросът с кадрите”, коментира Василев. Той допълни, че е запознат с идеята отпреди 7-8 години за създаване за подобен парк в Добрич и предположи, че тя не е осъществена вероятно поради липса на добър бизнес план.

Република БГ събира подписи за референдум за спиране на субсидиите за българските партии. „За да се случат в България радикални промени, трябва да се реши въпросът с партийната система. Субсидия значи подпомагане, малка помощ за това, което вече съществува. А в България има финансиране на партиите от националния бюджет. С такова субсидиране партиите се увековечават. Да, това го има и в другите страни, но размерът на субсидията е много по-малък, например в Германия. Когато се махнат субсидиите, ще стане ясно кой заслужава доверието и гласа на гражданите, защото ще се състезават идеи и решения от личности, които хората уважават. Въпросът няма да е кой може да купи повече или по-малко гласове”, заяви Георги Василев.

Той допълни, че неговата формация подкрепя идеята на президента за референдум за изборната система. „Там обаче става въпрос за това как ще се избира, а ние считаме за по-важно кого ще избираме”, подчерта Василев.

Чуйте цялото интервю с него в прикачения файл: