Разчистват растителността в Добрич чрез публично-частни партньорства
Разчистват растителността в Добрич чрез публично-частни партньорства / Дарик Добрич, Валентина Добринчева

Зелените площи в градски парк "Св. Георги" и около мемориалния комплекс Хан Аспарух се почистват по инициатива на народните представители Румен Иванов и Ваня Донева, областния управител Желязко Желязков и общинските съветници от ПП ГЕРБ в Добрич, съобщи кметът Детелина Николова. Дейностите са съгласувани и координирани с общината и продължават от около две седмици.

В терените около паметника до бившия зоопарк се извършва окосяване, почистване на избуялата трева, самораслата растителност, премахват се сухи дървета и клони. Повдигат се с резитба короните на дърветата по бул.„25 септември", за да не пречат на преминаването на автомобилите и пешеходците. Подобни намеси са предприети и в района на парка - около езерото и връзката му със спортните комплекси "Изида" и "Русалка". Инициативата и финансирането са от концесионера на "Изида". За дърветата там е предприета допълнителна грижа - запечатване на наранените места и изрязаните клони със специална смес, каквото не се извършва от служителите на общинското предприятие, поясни гл.експерт в дирекция "Инфраструктура и околна среда" Ганка Пенева.

Главната цел на промените е да се възстанови красивия парк и да се предотвратят възможностите за криминални прояви, коментира кметът. Тя призова в поддръжката на зелените площи да се включат всички фирми и граждани на Добрич, като сами изберат местата, които да облагородят. Всеки, който има желание да участва може да се обади на тел. 601 207. Николова припомни, че всяка пролет и есен общината предоставя безплатно при заявка растителност за засаждане.

По последни данни от паспортизацията декоративните дървета в Добрич са над 90 000 броя от различни видове - липи, чинари, брези, ясен, конски кестен и др., има и около 3 000 дка зелени площи, от които общината поддържа интензивно близо 550 дка чрез своето предприятие "Устойчиви дейности и проекти".