Райна Бърдарева е издигната за кмет на Шабла от Движение  за социален  хуманизъм
Райна Бърдарева е издигната за кмет на Шабла от Движение за социален хуманизъм / Дарик Добрич,архив

Кметът на Шабла проф.Райна Бърдарева обяви пред Дарик, че ще се кандидатира за втори мандат като кандидат на политическа партия "Движение за социален  хуманизъм".

През 2011 година тя беше кандидат на БСП, но сега е отказала подкрепата на социалистите. Една от причините за да това е предложената от БСП идея за създаване на национален парк "Българско Черноморие". "Ако тази идея се беше реализирала, община Шабла щеше да се превърне в резерват и всички желания да развиваме туризъм, калолечение щяха да отпаднат, а общината много по-бързо щеше да върви към обезлюдяване", коментира Бърдарева. Решението й е продиктувано и от факта, че през четирите години на управление не е получила очакваната подкрепа от групата съветници на БСП.

Райна Бърдарева не скри, че е имало идея тя да участва в местните избори като кандидат на ГЕРБ. Премиерът и лидер на партията Бойко Борисов е предложил нейната кандидатура, но местната партийна организация е предпочела да издигне настоящия зам.-кмет на морската община Мариян Жечев. Премиерът постъпи правилно като заложи на демократичните принципи и уважи желанието на местната структура, коментира Бърдарева. Другият зам.-кмет на община Шабла - Георги Тодоров също ще участва в кметската надпревара като кандидат на БСП. Според Бърдарева това не пречи общинската администрация в момента да работи нормално.

Партия "Движение за социален хуманизъм" е лявоцентристка политическа формация, част от Коалиция за България. Партията издига Райна Бърдарева за кмет на Шабла и листа с 11 кандидати за общински съветници.

Проф. Бърдарева коментира пред Дарик и изпълнението на програмата си за първия управленски мандат. По думите й единствено усилията да получи подкрепа за традиционното зеленчукопроизводство в общината не са довели до резултат.
Останалото, което бяхме планирали, дори е в степен на преизпълнение, посочи Бърдарева. В общината са усвоени 25 млн. лева по европейски и национални програми, което неколкократно надхвърля бюджета на Шабла. С привлечените средства са ремонтирани паркът, площадът, читалището, тротоари в общинския център, както и обекти във всички села, независимо от броя на жителите им.
Ако отново спечели изборите, Райна Бърдарева си поставя като първа задача създаването на център за калолечение на Шабленската тузла. Тя ще продължи да работи и за обновяване на пътища, тротоари, учебни заведения, за създаване на картинна галерия и музей.