Работници чакат заплатите си година и половина
Работници чакат заплатите си година и половина / Дарик Добрич, архив

2000 са работниците от Добричка област, които не са получили навреме трудовите си възнаграждения. При някои от тях заплатите са забавени с 18 месеца, съобщи директорът на Инспекцията по труда Младен Мартинов. Неизплатените възнаграждения са на обща стойност 321 521 лева, а некоректните фирми са 18. Те са от секторите производство на облекло, търговия на едро, хотелиерство и ресторантьорство. На тези работодатели са издадени предписания със срокове до края на 2013 година, в които заплатите трябва да бъдат разплатени. Не е ясно обаче дали и колко от предприятията ще се съобразят със сроковете, поясни Мартинов.

От началото на годината до сега, след намесата на трудовите инспектори, в 27 фирми са изплатени забавени възнаграждения за общо 329 012 лева. Предприятията са от браншовете производство на напитки, на текстилни и кожени изделия, хотели и ресторанти, охранителна дейност.

През 2013 година са направени 1271 проверки в повече от 900 фирми от 60 икономически дейности. Една трета от фирмите се инспектират за първи път, тъй като са новосъздадени, но и в тях също са открити нередности, каза Мартинов. Констатираните нарушения от началото на годината до сега са 4830, а само за месец ноември са 270. Съставени са 214 акта, а влезлите в сила наказателни постановления са 191 за общо 202 650 лева. Постъпилите през годината в Инспекцията по труда жалби и сигнали са 306.

Най-често срещаните нарушения са забавяне на заплати, неотчитане и неизплащане на извънреден труд, неподаване в НАП на уведомления за сключени трудови договори,  ниско ниво на обученията и инструктажите за безопасност на труда, лоша поддръжка на земеделска и транспортна техника и др.

Младен Мартинов отправи препоръка към работодателите във връзка с приближаващите празници и натрупването на много почивни дни. „В някои сфери ще се работи, нека да не се допускат нарушения по заплащането на извънредния труд, каквито масово имаше по Великден”, заяви шефът на трудовата инспекция. В началото на зимата той напомни да се спазват и изискванията за безопасност на труда при ниски температури.