Първите одобрени по схемата „Аз мога получиха ваучерите си
Първите одобрени по схемата „Аз мога получиха ваучерите си / netinfo

Първите 20 души, подали заявления за включване в курсове за професионална квалификация по схемата „Аз мога", получиха днес ваучерите си за обучение в Бюрото по труда в Добрич. Желаещите да учат езици, компютърна грамотност или да се включат в курсове по различни професии избират обучаваща организация и сключват с нея договор. Обучението се заплаща с предоставените ваучери, а финансирането идва от Европейския социален фонд по ОП"Развитие на човешките ресурси".
Схемата е отворена за кандидатстване за наети по трудово правоотношение и самонаети лица, без значение сферата им на дейност. Не могат обаче да се включат служители в държавната или общинските администрации, съдебната система, МВР и Министерството на отбраната.

Към момента заявления за обучение по схемата „Аз мога" са подали 382 жители на областта. Всички те ще получат покани от Бюрото по труда да получат ваучерите си. Вече има случай на одобрен кандидат, който обаче преди дни е загубил работата си и не може да използва възможностите на схемата.

Желаещите да участват в курсовете, които се осъществяват от 8 обучаващи организации, могат да подадат документи в добричкото Бюро по труда, на 6-я етаж в административната сграда на пл."Демокрация". От БТ уверяват, че ще контролират качеството на обучението.

Бюрото по труда ще работи по още две схеми, които ще стартират през месец февруари. По схемата „Развитие" ще се обучават безработни, които искат да усвоят нова специалност или да доразвият старата. На работодателите се предоставят финансови стимули за наемане на такива обучени безработни за период от 9 до 12 месеца.
Схемата „Адаптивност" предоставя възможност преминалите на непълно работно време служители, за период от 6 месеца да бъдат включени в професионално обучение.