Провеждат кампания срещу затлъстяването
Провеждат кампания срещу затлъстяването / Дарик Добрич, архив

Здравната инспекция в Добрич провежда регионална кампания за борба със затлъстяването, съобщават оттам. Дейностите продължават до 30 ноември т.г.. Специалистите се надяват да привлекат вниманието върху тази тема на всички възрастови групи на обществото.

През времето на кампанията, РЗИ - Добрич организира обучения в училища в областта на тема "Здравословно хранене". През месец ноември медицинските специалисти от училищата и детските градини са провели мероприятия, свързани с кампанията за борба със затлъстяването. В добричките детски и учебни заведения са предоставени дискове за определяне индекса на телесна маса.
Предстои изнасяне на беседа на тема "Здравословно хранене" с дегустация на храни в центъра за рехабилитация и интеграция на хора с увреждания. Ще бъде проведен поход до местността "Слънчева поляна" с ученици от училище "П.Р. Славейков".

От РЗИ следят и осигуряването на здравословно хранене в детските заведения. Ограничаването на приема на мазнини и захар е регламентирано и с влязлата в сила от 15 септември т.г. Наредба №6 на Министерството на здравеопазването за здравословното хранене на децата на възраст от 3 до 7 години.

Свръхтеглото и затлъстяването при децата и възрастните хора са причинени от продължителния висок прием на вещества, източници на енергия, както и от ниската физическа активност, посочват от РЗИ-Добрич. Затлъстяването е резултат на нарушен енергиен баланс - съотношението между енергийната стойност на храната и енергоразхода на човека - т. е. хората наддават на тегло, когато поемат повече калории, отколкото изгарят. Излишните калории се складират в тялото под формата на тлъстини. Затлъстяването е не само естетичен, но и здравословен проблем. То е причина за развитието на редица заболявания: сърдечно-съдови /атеросклероза, артериална хипертония, исхемична болест на сърцето, мозъчен инсулт/, зхарен диабет тип 2, злокачествени новообразования, подагра, ставни, дихателни заболявания и други.В резултат на това затлъстяването съкращава живота и води до преждевременна смърт.

Медиците дават и практически съвети за борба със затлъстяването в детска възраст: намалете времето, прекарано от децата пред телевизора и компютъра; осигурете на децата физическа активност, която да им е приятна и съобразена с възрастта им - ежедневно поне 60 минути, по възможност на открито; контролирайте редовно теглото на децата и се съветвайте с личния лекар или педиатър за подходите за поддържане на здравословно тегло.

Към възрастните съветите са: приемайте храна с енергийна стойност, съответстваща на вашия енергоразход (съвременният човек в активна трудова възраст /30-60 години/ упражнява ниска или умерена физическа активност, поради което средната енергийна потребност за мъжете е 2583 - 2927 ккал/ден, а за жените - 1988 - 2252 ккал/ден); хранете се често и умерено, спазвайки определени часове; вечеряйте не по-късно от 2-3 часа преди лягане; увеличете дажбите плодове и зеленчуци; редовно консумирайте варива и зърнени храни - тези продукти са бедни на мазнини и богати на хранителни влакнини, които увеличават обема на храната и засилват усещането за ситост; избягвайте пикантните подправки и солта; пийте най-малко 1,5 л вода и течности дневно; намалете мазнините и алкохол, тъй като те са висококалорични; ограничете сладкарските и тестени изделия. Движете се ежедневно, като ходите пеша или правите леки физически упражнения.