/ Община Тервел
Проект за ремонт на общинския музей в Тервел е одобрен за финансиране по програма „Красива България”, съобщиха от добруджанското кметство. Общо 36 проекта за подобряване на обществената среда, социалната инфраструктура и социалните услуги от резидентен тип ще се финансират през 2018 г. по програмата "Красива България" на Министерството на труда и социалната политика.

Проектът на община Тервел надгражда вече одобрен за изпълнение проект за обновяване на общинския музей по постановление на МС от края на 2017 г.
 
През 2018 година основен акцент в общинския културен календар ще бъде 1300 годишнината от победата на Хан Тервел над арабските нашественици при Константинопол.

В периода септември-ноември ще се проведат поредица от събития, част от които в градския музей.С Министерско постановление бяха осигурени 280 000 лв. за обновяване на музея в Тервел. Средствата са предназначени за:

въвеждане на мерки за енергийна ефективност на сградата (топло и хидроизолация на покрив, смяна на дограма, топлоизолация на фасади), ремонт на осветителната инсталация, изработване на фигурална композиция с Хан Тервел от скулптор, холограмна историческа възстановка на сцена с Хан Тервел, закупуване на интерактивно оборудване и отоплителни тела за музейните дейности.
 
Община Тервел има одобрен технически проект, изготвен въз основа на доклад за енергийно обследване, за който с оглед на финансирането и технологичната последователност на дейностите се налага изпълнение на два етапа. За втория етап на изпълнението общината получи финансовата подкрепа на програма „Красива България“. Финансирането е в размер на 65 217,00 лева.

В края на 2016 г., отново чрез финансовата подкрепа на програма ‚Красива България“, Община Тервел изгради достъпна среда за музея – панорамен асансьор, подемник за вътрешно стълбище и санитарен възел за хора в неравностойно положение.