Пробация за младеж, причинил смърт в катастрофа
Пробация за младеж, причинил смърт в катастрофа / netinfo
Наказание „пробация” наложи Добричкият окръжен съд на 21-годишния Богомил Митев от балчишкото село Сенокос. Той бе признат за виновен, че на 13 юни миналата година е причинил при катастрофа смъртта на 46-годишен жител на същото село. Митев е направил всичко, зависещо от него, за оказване на помощ на пострадалия.

Той ще спазва наложените му „задължителна регистрация по настоящ адрес” и „задължителни срещи с пробационен служител” за срок от 1 година. Младежът освен това трябва да положи 100 часа общественополезен труд.

Подсъдимият бе лишен от право да управлява моторно превозно средство за срок от 1 година. Той бе осъден да плати на всеки от родителите на загиналия обезщетение от по 25 хил. лева за причинените им неимуществени вреди.

По молба на подсъдимия и след като той призна всички факти и обстоятелства в предявения му обвинителен акт, делото се гледа като съкратено съдебно следствие.

Според обвинението основна причина за катастрофата е отнемането на предимство от страна на колата, която е управлявал загиналият мъж. Митев обаче е карал с несъобразена спрямо метеорологичните условия скорост и в резултат на това не е успял да реагира своевременно и да предотврати произшествието.