Прекратиха делото за клуб Бакарди
Прекратиха делото за клуб Бакарди / DarikNews.bg, архив

Със свое решение от 25 май т.г. Административен съд – Добрич остави без разглеждане жалбата на Областния управител срещу решението на Общинския съвет за разширение на клуб „Бакарди” и прекрати делото.

На заседанието си през месец март Общинският съвет даде съгласие да се измени подробният устройствен план /ПУП/ на терена пред  Дом-паметник „Йордан Йовков” и той да се раздели на две. Единият парцел остава за Дом-паметника и е с площ 4 417 кв.м., а другият с площ  641 кв.м. обхваща прилежащата площ около клуб "Бакарди" и се ползва от клуба.

Областният управител д-р Маргарита Новоселска обаче отмени решението като незаконосъобразно с указание за неговата отмяна. Мотивът й бе, че държавата е непосредствено засегната от това изменение на ПУП, тъй като за част от имота – с площ от 2 715 кв.м., в архива на областна администрация се съхраняват актове за държавна собственост. Съветниците обаче не изпълниха разпоредбата и случаят влезе в Административния съд.

Съдът прецени, че жалбата на Областния управител е процесуално недопустима. Магистратите считат, че решението на Общинския съвет е взето по Закона за устройство на територията, а областният управител не може да бъде жалбоподател по този закон.

В решението на съда се посочва, че с допълнителна писмена молба областният управител е направил уточнение, че атакува решението и като представител на собственика на имота – държавата. Съдът счита че в тази молба се посочват нови основания за обжалване и тя на практика е нова жалба, но сроковете за нейното подаване са били пропуснати.

Дарик припомня, че група граждани също оспорват решението на Общинския съвет с мотива, че то противоречи на обществения интерес.

Според търговския регистър "Бакарди клуб" ООД е собственост на съдружниците Николай Валентинов Ненов, Димитър Петров Димов и Катя Бориславова Янакиева. Тримата са и управители на дружеството.