Предстои акция за почистване на българското Черноморие
Предстои акция за почистване на българското Черноморие / Дарик Добрич

Между 3 и 11 август ще се проведат акции за почистване на българското Черноморие в рамките на националната кампания „Да изчистим България". Областният управител Недко Марчев подкрепя инициативата и апелира към добруджанци за съпричастност, информират от администрацията.
„Да изчистим България" е част от глобалната инициатива „Let's do it world", чийто приоритет през 2013 и 2014 година е почистване и грижа за морските брегове и водни басейни. В България ще се реализират дейности за разделно събиране на пластмасови отпадъци.

Област Добрич ще подкрепи регионалната акция за почистване на морските плажове в общините Балчик, Каварна и Шабла, заяви Марчев. Той апелира за обединяване на усилията на общински администрации, териториалните звена, НПО и всички заинтересовани страни за предприемане на действия в крайбрежните зони, които не се стопанисват от концесионери или други стопански субекти. Желанието е да се заостри вниманието на хората към отговорно поведение в летния период с висока степен на риск от замърсяване с битови отпадъци.

Областният управител очаква активното съдействие на общинските администрации за осигуряване на извозване и депониране и вярва, че гражданите ще проявят съпричастност и ще се включат като доброволци със своя общественополезен труд.

За включване в инициативата, организаторите на акции по общини следва да направят регистрация за участие не по-късно от 24 юли 2013 г. чрез електронен формуляр.