Преброителите ще бъдат предимно млади образовани жени
Преброителите ще бъдат предимно млади образовани жени / Дарик Добрич

1 338 преброители и контрольори са одобрени за Добричка област, съобщи секретарят на Областната преброителна комисия и директор на Териториалното статистическо бюро /ТСБ/ Неделчо Василев. Те са избрани от общинските комисии измежду 2 295 кандидати, които са с 58% повече от необходимите анкетьори за нашата област. В град Добрич заявления са подали 1 284 души, от които са одобрени 588.

В момента данните на избраните са в статистическото бюро, където ще проверят досиетата им. Окончателните списъци с имената на преброителите ще бъдат изнесени на видно място в бюрото и в общинските администрации на 10 януари 2011 г.. Дотогава комисиите нямат право да изнасят подобна информация, подчерта Василев.

От одобрените за преброители кандидати 74% са жени, 55% са с висше образование и само над 9% са по-възрастни от 60 години. Те ще трябва да обслужат 1 449 участъка. До 25 януари преброителите ще преминат еднодневно обучение от специалисти на ТСБ, които са били подготвени за това в столицата. В същия период ще им бъдат издадени и служебни карти със снимка и общините ще сключат с тях граждански договори.

Препоръчително е гражданите да се преброят по интернет, смятат от добричката преброителна комисия, заради подозрения, че много от хората няма да допуснат вътре в домовете си преброителите, а ще ги държат навън на студа. За облекчаване на работата им има идея да се закупят карти за мобилни телефони в група, чрез които те да поддържат постоянна връзка с ТСБ и специално създаден за преброяването call-център във Варна. Електронното преброяване на населението ще се проведе между 1 и 10 февруари 2011 г., а същинското обикаляне по домовете започва на 10-и и продължава до 28 февруари.