Поставянето на параклиса в село Росица
Поставянето на параклиса в село Росица / Личен архив
Нов християнски храм има в село Росица, община Генерал Тошево. Той ще носи името "Успение на Свети Иван Рилски". Постройката е поставяема, произведена в Гърция специално за добруджанското село. Голяма е 30 квадратни метра.

Параклисът е поставен с благословията на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Поръчан е от местното църковно настоятелство, водено от отец Тодор. Финансирането е осигурено от настоятелството, Община Генерал Тошево и Министерски съвет. Предстои благоукрасяването на храма, което ще стане с дарения от миряни.

Новият параклис в село Росица
Личен архив

В село Росица е имало красив храм, носил същото име, който е бил опожарен и разрушен след 1944 година, сподели за Дарик свещеник Петър Димитров, спомогнал пренасянето на постройката от Гърция. Новият храм е сложен на същото място, където е бил старият. В селото понастоящем живеят около 350 - 400 души.

От настоятелството изказват специални благодарности за осигуряването на параклиса към кмета на Община Генерал Тошево, кметицата на село Росица и всички, помогнали при превозването и стоварването на сградата.