Поетесата Виолета Христова гостува в Добрич
Поетесата Виолета Христова гостува в Добрич / Дарик Добрич

Поетесата Виолета Христова гостува в Добрич. Нейната книга „Една ампула мрак" ще бъде представена от 11.00 ч. в галерия „Георги Петров" в Луксор сити център.

Виолета Христова е родена в Чирпан. Автор на стихосбирките: "Пеш до земетръса" (1995), "Звездна карта" (1997), "Да бъде нощ" (2001), "Другата стая" (2006), "Сняг от друга зима" (2008), "Тревата ли?" (2010), "...каза тя. И слезе от небето" (2012) и "Една ампула мрак" (2015). Носител на националните литературни награди "Георги Братанов" (2006) и "Мара Белчева" (2008), на първа награда на конкурса "В полите на Витоша" (2009), втора награда в конкурса "Златен ланец" на в. "Труд" (2008) и др. Нейни стихове са преведени на руски, сръбски и френски език. Живее и работи в София.

За поезията й Сашо Серафимов казва: „Бих казал че стиховете й всъщност опитомяват този свят с една ампула обич, за да бъде той близкодалечен, да се усеща светлината на мрака, и мрачното в светлината. Сюжетът е като водопад и в него нищо не се повтаря, както не може да се повтори водата в реката. Тя понякога е бавен шал дърпан от часовника на времето, понякога стихийно размахва своя камшик или облича пейзажа в прозрачната си дреха, после от миксера на слънцето се раждат хиляди крилати цветове... И всичко това е в думите на Виолета Христова. Така живеят водопадите в поезията..."