Подпомагат работодатели при осигуряване на стаж или обучение на младежи
Подпомагат работодатели при осигуряване на стаж или обучение на младежи / Дарик Добрич

Стартира нов прием по набиране на заявки от работодатели за разкриване на свободни работни места по схема „Младежка заетост", информират от Агенцията по заетостта. Заявките се подават по улеснен за работодателите образец. Процедурата по одобряване се извършва текущо. Срокът е до 31 декември 2015 г. или до изчерпване на финансовия ресурс по схемата по ОП „Развитие на човешките ресурси" 2014 -2020.

Очаква се в цялата страна да се осигури стаж и обучение на 8 000 младежи на възраст до 29 години включително. Схемата „Младежка заетост" е в две основни направления: "Стажуване" и "Обучение по време на работа". И в двата случая, ако настоящият адрес на младежите е различен от населеното място на работа, се осигуряват средства за транспорт за първия месец.

На работодателите, които осигурят стажуване, ще бъдат покрити разходите за възнаграждения в размер на минималния осигурителен доход за съответната основна икономическа дейност и квалификационна група; здравните и социалните осигуровки за 6 месеца. Ако след изтичането на стажа младежът остане на работа и сключи безсрочен трудов договор, на работодателя ще бъдат допълнително покрити разходите за социално и здравно осигуряване за още 6 месеца. Разходите за възнаграждение на наставник остават за сметка на работодателя.

На работодателите, които осигурят обучение, ще бъдат поети възнаграждения на наетото лице в размер на 90% от минималната работна заплата за страната; здравни и социални осигуровки за срока на обучение. Разходите за възнаграждение на определения от работодателя наставник за обучение ще бъдат поети от програмата (1/2 от минималната работна заплата за страната).