Отменят грипната епидемия в област Добрич
Отменят грипната епидемия в област Добрич / Дарик Добрич

Отменя се обявената грипна епидемия в област Добрич, съобщават от Регионалната здравна инспекция. За настоящата седмица в наблюдаваните практики за първична медицинска помощ са регистрирани 79 заболели от грип и остри-респираторни заболявания, което е ниво от 88 на 10 000 души.

От инспекцията припомнят, че за периода 20-26 януари случаите бяха 252 или ниво 281 на 10 000, поради което бе обявена епидемията - на 25 януари. Следващите дни - между 27 януари и 2 февруари заболелите са намалели - регистрирани са 146-ма.

Решението за отмяна на епидемията е взето на заседание на Регионален оперативен щаб за борба с грип и ОРЗ. Причините са намаляване на заболяемостта с тенденция за достигане на обичайни за сезона граници.

Със заповед на директора на РЗИ - Добрич са отменени ограничителните мерки в лечебните, здравни и детски заведения на територията на област Добрич, считано от утре, 8 февруари. Продължава проследяването на епидемичната ситуация в областта, строго спазване на алгоритмите за поведение в лечебните заведения за болнична и извънболнична помощ при случаи, съмнителен за грип; провеждане на ежедневно наблюдение и контрол на здравословното състояние на децата от медицинските специалисти в детските заведения, съгласно нормативната уредба, подчертават от РЗИ.