Откриват Зеления образователен център в Шабла
Откриват Зеления образователен център в Шабла / netinfo

Готов е Зеленият образователен център в Шабла. Той да бъде открит официално в 14.00 часа. Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Норвежката програма за сътрудничество за икономически растеж и устойчиво развитие в България. Община Шабла е водеща в изпълнението му, а партньори са норвежката община Сондреленд, консултантска компания Дикон Груп и Българското дружество за защита на птиците.

Зеленият образователен център се намира в най-старата постройка в Шабла, която е архитектурен паметник на културата с местно значение. Сградата, известна като „Старото училище” или „Пансиона”, и прилежащият й парк са обновени и адаптирани към новите й специфични функции на образователен и промоционален център за природазащитна и туристическа дейност. Центърът разполага със зали за лекции и експозиции, в които ще има възможност да се представя биологичното разнообразие и културно-историческото наследство на района. Жителите и гостите на общината ще могат да ползват и модерна интернет зала със система за on-line наблюдение на влажните зони чрез камери.

В района на Шабла се намират две от най-значимите и отлично съхранени крайбрежни влажни зони в България с международно значение за опазването на над 250 вида растения и животни – Дуранкулашкото и Шабленското езеро. През зимата те приютяват над 80% от световната популация на червеногушата гъска. Освен за директно наблюдение на езерата от Зеления образователен център IT-системата ще е в помощ и на държавните контролни органи, които следят за спазването на екологичното законодателство.