С поредица от събития Добрич ще отбележи 80 години от смъртта на Йордан Йовков
С поредица от събития Добрич ще отбележи 80 години от смъртта на Йордан Йовков / Дарик Добрич
80-годишнината от смъртта на Йордан Йовков ще бъде отбелязана с поредица от културни инициативи, чиито основен организатор е екипът на Дом-паметника на писателя в Добрич. Събитията започват днес с представянето на изложбата „Йордан Йовков – живот в словото”. Тя ще бъде открита от 17.30 часа в Литературния музей, а появата й става възможна благодарение на финансовата подкрепа на Министерство на културата.

Следващото събитие е на 15 октомври - в деня на смъртта на големия писател се организира поклонение на неговия гроб в София. На 16 октомври от 17.00 часа в Столична библиотека ще бъде представен сборникът „Йовковите архиви разказват. Документи и спомени”, както и фотодокументалната изложба „Йордан Йовков в снимки и документи от държавните архиви”, финансирана от Ваканционно селище Албена. Същия ден ще бъдат поднесени цветя пред бюст-паметника на твореца в Борисовата градина в столицата.

Среща със сборника „Йовковите архиви разказват. Документи и спомени” ще има и в Добрич - на 24 октомври от 17.30 часа в Дом-паметника. Ще гостува директорът на Държавна агенция „Архиви” доц.Михаил Груев.

На 19 октомври от 17.00 часа в Дом.паметника ще бъде представена книгата „Разкази” от Йордан Йовков, библиотека „Музеи на българските писатели” на издателство „Славена” – Варна. Гост ще бъде литературният критик от Пазарджик Никола Иванов.

На 25 октомври на същото място ще гостува Вихрен Венков със своята книга „Страж на родината”.