Откриха официално обновената част от зоопарка в Добрич
Откриха официално обновената част от зоопарка в Добрич / Дарик Добрич

Обновената част в добричкия зоопарк беше официално открита от кмета на града Детелина Николова. Дейностите са извършени по проект „POFTIC", финансиран от програмата за трансгранично сътрудничество. В резултат е подобрена инфраструктурата на зоопарковете в Добрич и Констанца, изградени са 2 информационни центъра, създадени са съвместни туристически продукти.

Центърът за защита на животните и природата в Добрич има няколко нови придобивки - съоръжение за отглеждане на мечки, волиера за птици и дребни гризачи, езеро за фламинго, свързващи паркови алеи и лабиринт, ветеринарна клиника, складова база. В рамките на проекта е купен и 20 местен автобус за реализиране на съвместните туристически продукти. В Музейния комплекс за природа и наука в Констанца е изградено езеро, нови подслони за животни, извършени са подобрения във ветеринарно-лечебната база.

На официалното откриване в Добрич присъстваха партньорите от Румъния, водени от научния ръководител на Музейния комплекс в Констанца Николае Пападопол. „Проектът завърши, но ние имаме още съвместна работа, защото сега зоопаркът в Добрич и комплексът за природа в Констанца са като два обединени братя”, коментира той и пожела двата обекта да посрещат много туристи от Румния и България.

"Радвам се, че завършихме със строителството и вече имаме нови неща, които можем да покажем. Волиерата стана прекрасно място и за изложби, които могат да се видят целогодишно”,  заяви от своя страна управителят на добричкия зоопарк Севдалина Венкова. „Трябва да сме горди, защото вече служим като еталон за европейски начин на изграждане на зоопарк и за отглеждане на животните в него”, коментира още Венкова като отбеляза, че подобренията в зоопарка в Констанца са извършени по подобие на това, което вече е изградено в Добрич.

„Задължение на общината оттук нататък е да има идея как в следващия планов период с възможностите на оперативните програми да надгради този център, за да стане още по-добро място за туризъм и отдих”, посочи кметът Детелина Николова. Тя припомни, че през 2013 година Центърът за защита на животните и природата ще стане на 10 години. В навечерието на тази годишнина се планира да бъдат подобрени условията на работа за хората, които се грижат за животните. Едновременно с това ще се поставят още пейки и маси, ще има ново огнище за децата, които организират скаутски лагери в зоопарка. „Желанието ни е не само да поддържаме територията, а да превърнем този кът в реално място за отдих и развлечения на малки и големи”, заяви Николова.