Отхвърлиха искане на Свидетели на Йехова  за строеж на молитвен дом
Отхвърлиха искане на Свидетели на Йехова за строеж на молитвен дом / Дарик Добрич

Общинският съвет на Добрич отхвърли искане за изграждане на молитвен дом на  вероизповеданието "Свидетели на Йехова". Докладната записка за това беше внесена за разглеждане на основата на постъпило заявление от вероизповеданието, в което се иска допускане изменение на подробния устройствен план на общински имот по  ул."Осми март" 32.

"Свидетели на Йехова имат право на такова искане, тъй като с дарение от 2009 година са получи право на собственост върху едноетажна сграда по ул."Осми март" в Добрич с право на строеж върху общинския имот", обясни вносителят на докладната записка арх. Пламен Ганчев.

От вероизповеданието са поискали общинският терен - от около 900 кв. метра, с предназначение за обществено обслужване, да бъде разделен на две. Предложено е единият от парцелите с площ от 547 кв. метра да бъде предоставен на "Свидетели на Йехова" и там да се изгради молитвен дом, като съществуващата сграда се надстрои с един етаж. Предложено е още вторият парцел да остане общински имот за обществено обслужване.

С решението си съветниците приеха разделянето на парцела, но не позволиха да се промени характеристиката на застрояването, като се приеме надстрояване и превръщането на сградата в молитвен дом.

Председателят на Постоянната комисия по строителство и  жилищна политика Иво Пенчев мотивира решението на Общинския съвет, като се позова на Закона за устройство на територията, според който влезлите в сила общи устройствени планове могат да се изменят, ако настъпят съществени промени в обществено-икономическите  и устройствените условия, при които са били съставени. На този етап по ул."Осми март" не са настъпили такива промени, които да налагат промяна на характера на застрояване, подчерта Пенчев.

Сградата по ул."Осми март" и сега се използва от вероизповеданието, но то е законно регистрирано в България и ние не сме органът, който може да се произнесе по спиране на неговата дейност, коментира по-късно пред журналисти Пенчев.