Отбелязваме Световния ден на водата
Отбелязваме Световния ден на водата / Валентина Добринчева

Регионалната здравна инспекция в Добрич ще отбележи 22 март - Световния ден на водата. В Общинския център за социална рехабилитация и интеграция ще се проведе лекция-обучение на тема „Водата е живот", а в СОУ „Петко Р.Славейков" ще бъде организирана изложба на рисунки, посветена на темата, информират от инспекцията.

Денят на прясната вода е предложен на Конференцията за околната среда и развитието (UNCED), проведена през 1992 г. в Рио де Жанейро, Бразилия. Целта му е да привлече внимание върху важността на питейната вода и защитата на водните ресурси.

Всяка година честването на Международният ден на водата е свързано с определен аспект на прясната вода. 2013-а е обявена от ООН за Международната година на водното сътрудничество. Честванията в целия свят ще бъдат координирани от централата на ЮНЕСКО в Париж. Централният форум на ООН ще се проведе в Холандия и ще се организира от холандското правителство в координация с ЮНЕСКО и Икономическата европейска комисия на ООН, с подкрепата на членове и партньори на ООН-Вода. Световният ден на водата представлява връхна точка на събитията в рамките на Международната година за водно сътрудничество.