Осъдиха добричката болница да плати 60 000 лева кръвнина
Осъдиха добричката болница да плати 60 000 лева кръвнина / netinfo

Добричкият окръжен съд постанови „МБАЛ – Добрич” АД да плати 60 хил.лева кръвнина с лихвите на семейството на починало в лечебницата момче. Обезщетението ще получат Огнян Черкезов и Жельо Черкезов - баща и брат на 17-годишния Елин, умрял на 3 октомври 2003 година. Смъртта е настъпила поради немарливо изпълнение на лекарските задължения от страна на д-р Дженко Русев.

Искът срещу МБАЛ-Добрич бе заведен от родителите на Елин – Огнян и Росица. Семейството претендираше за неимуществени вреди, причинени от болницата като главен ответник по делото, както и от д-р Дженко Русев - вече бивш ординатор в хирургичното отделение на здравното заведение.

Лекарят бе признат за виновен през 2006 година, че е причинил смъртта на Елин Черкезов, като не е назначил адекватно лечение и не е предприел хирургична животоспасяваща намеса, въпреки усложненото състояние на младежа. Докторът бе лишен от правото да упражнява професията „хирург” за срок от една година и му бе наложено административно наказание - глоба от 1000 лв. Присъдата бе потвърдена от Апелативен съд – Варна и влезе в сила през октомври 2007 година.

В хода на делото 49-годишната майка Росица Дерматова – Черкезова почина и съдът конституира като ищци нейните наследници – съпруга й и другия й син.

Съдът прие, че здравното заведение е отговорно по Закона за задълженията и договорите. Смисълът е, че болницата е възложила с договор на лекаря някаква работа и отговаря за вредите от извършеното. 

Днешното решение подлежи на обжалване пред Варненския апелативен съд в двуседмичен срок.