Определиха зоните за въздействие по проекта за развитие на Добрич след 2014 г.
Определиха зоните за въздействие по проекта за развитие на Добрич след 2014 г. / Дарик Добрич
Определиха зоните за въздействие по проекта за развитие на Добрич след 2014 г.
56672
Определиха зоните за въздействие по проекта за развитие на Добрич след 2014 г.
  • Определиха зоните за въздействие по проекта за развитие на Добрич след 2014 г.

Определени са зоните за въздействие по проекта „Интегриран план за градско възстановяване и развитие на град Добрич". Зам.-кметът Надежда Петкова сподели за Дарик, че общината ни е първата, готова с този етап от развитието на планa. Крайният срок за представяне на зоните в Министерството на регионалното развитие е 23 септември т.г.. Изпълнител на дейностите по проекта е Консорциум Добрич 2020 с ръководител арх. Белин Моллов.

През трите летни месеца бяха проведени редица срещи със специалисти - архитекти, спортисти, културни дейци, както и с бизнеса, неправителствени организации и граждани. Разпространени и попълнени са анкети с въпроси, подготвени от общинска администрация и екипа по проекта. Консултирани са над 120 специалисти, сподели арх. Моллов, както и много от жителите на зоните, които са определени именно на база дадените мнения и предложения.

Надежда Петкова благодари на гражданите на Добрич за активността и сподели, че голямото постижение на обществените дебати по интегрирания план са многото събрани конкретни идеи за развитие на града. Тя поясни, че тепърва чрез нови широки дискусии предстои уточняването на отделните проекти, които ще бъдат развивани в определените зони през програмния период 2014-2020 година. Параметрите на финансиране не са уточнени и зависят от предложенията, които ще събере общината. Петкова посочи като приблизителна сума за целия план около 200 млн.лева, тъй като "трябва да бъдем реалисти и да се съобразим с възможностите за съфинансиране от страна на община Добрич".

Чуйте в аудио файла оценката за преминалата фаза на проекта и подробности за отделните зони за въздействие от арх. Белин Моллов.

Ето и параметрите на избраните зони:

1. Зона с публични функции - включва освен същинския градски център, допълнително от изток - част от район Русия 1. В южна посока към тази зона са приобщени градски парк "Св.Георги" и парк „Хан Аспарух". Площ 246,68 ха. и граници:
изток - бул."Русия" по ул."Дунав", ул."Осъм", ул."Ген. Гурко", ул."Отец Паисий" , бул."25-ти септември", ул."Батовска" и по южна граница на парк „Хан Аспарух";
запад и юг - западна регулационна граница на парк „Св.Георги" по водно течение/ дере/, ж.к."Знаме ма мира" по бул."3-ти март", бул."Добричка епопея" заедно с района на ж.п. гара Добрич;
север - бул."Добруджа" от ул. „Калиакра" до бул."Русия".

2. Зона с преобладаващ социален характер, в която влизат: ж.к."Балик", "Изгрев", ж.к."Строител", ж.к."Иглика", "Русия 2" и ж.к. „Дружба". Площ 268,7 ха. и граници:
изток - Околовръстен път/до изхода за Балчик/ по бул.Добруджа" и ул."Стефан Стамболов" до СОУ „Дора Габе";
запад - ул. „Ген. Попов", ул."Никола Петков" до южна граница на район Русия 3-4 по бул."Русия", бул."25-ти септември" и ул."Батовска";
север - парк "Иглика"
юг - по ул."Никола Петков" и южна регулационна граница на СОУ „Дора Габе"

3. Зона с потенциал за икономическо развитие с площ 352,57 ха. и граници:
изток - ж.к."Иглика", парк "Иглика" до бул."25-ти септември" и ул."Воевода Димитър Калъчлията";
запад - граница на урбанизираната територия, по ж.п.линия и ул."Калиакра";
север - Северна тангента на града;
юг - ул."Поп Богомил" , парк "Хаджи Баалар", по северна граница на ж.к "Север 2" и ж.к."Север 1" до бул."Русия".

Зоните не бива да бъдат променяни за период не по-малък от 10 години след приключване на дейностите по проекта.