/ Thinkstock/Getty Images
В училища "Хр.Смирненски" и "Хр.Ботев" имат готовност да преминат на една смяна още през следващата учебна година
От Община Добрич ще стартират срещи с директорите на всички училища в града, за да бъдат обсъдени възможностите за преминаване на едносменен режим на обучение в тях, съобщи зам.-кметът д-р Емилия Баева. Тя заедно с началника на РУО-Добрич Жоро Тошков са коментирали проблема в МОН в края на миналата седмица.

Общо 17 са училищата  в Добрич, от които 9 са на едносменен режим на обучение, припомни д-р Баева. Според указанията на образователното министерство, преходът към едносменен режим на обучение може да се осъществи по няколко начина - чрез намаляване на план-приема, чрез строителство на нови сгради, дострояване и оптимизиране на съществуващия сграден фонд.

Ново частно училище по системата Монтесори отвори врати в Добрич

Предвид намаляващия брой на децата в Добрич, които са с 200 по-малко тази година спрямо миналата, най-ефективният начин за преминаване към едносменен режим на обучение в общината е чрез оптимизация на съществуващия сграден фонд и регулиране на план-приема, подчерта образователният зам.-кмет.

В две от добричките училища - в ОУ „Хр.Смирненски” и в ОУ „Хр.Ботев” има готовност да се премине към едносменен режим на обучение още от следващата учебна година, заради наличие на достатъчен брой класни стаи и по-малко паралелки, информира още д-р Баева.

По думите, й в Добрич най-голям е проблемът с ФСГ, защото това е едно от най-желаните училища, където традиционно приемът е стабилен, а сградата е малка. Общината е готова да преговаря с ръководството на училището за предоставяне на свободна сграда, като сред вариантите се спряга сградата на закритото училище „Бачо Киро”, посочи д-р Баева.

До 15 декември от община Добрич трябва да представи в МОН програма и график за преминаването на едносменен режим на обучение в добричките училища.