Общината плаща 160 000 лева за временния кучешки приют
Общината плаща 160 000 лева за временния кучешки приют / Дарик
Общината плаща 160 000 лева за временния кучешки приют
27268
Общината плаща 160 000 лева за временния кучешки приют
  • Общината плаща 160 000 лева за временния кучешки приют

160 000 лева да плати община Добрич за временния приют за бездомни кучета - това ще предложи кметът Детелина Николова на Общинския съвет на сесията в края на март. За тази сума са се споразумели кметството и продавачът на имота - ЕТ"Спектър- Експрес- Георги Русев". 

Приютът се намира в промишлена зона „Запад" и бе организиран през месец август 2009 година от фирмата на Георги Русев в собственият му имот. Приютът е вписан в Регистъра на животновъдните обекти на РВМС-Добрич. 

От общината припомнят, че с влизането в сила на Закона за защита на животните през 2008 г. кметовете на общини се задължиха да обособят приюти за безстопанствени кучета с цел овладяване на популацията им. Представители на общините Добрич и Добричка първоначално огледаха имот в землището на село Бранище, но идеята за приют там отпадна поради липса на инфраструктура. 

На заседание на Общинския съвет през януари 2010 г. беше разгледано предложението на ЕТ"Спектър- Експрес- Георги Русев" за продажба на имота за сумата от 222 000 лева. Определена бе временна комисия, която да участва в пряко договаряне с продавача. В края на миналата седмица е било постигнато споразумението за сумата от 160 000 лева. Георги Русев предоставя безвъзмездно за пет години и съседен имот, в който се намират хладилната камера и лабораторията.

От началото на месец април кметството, съвместно с полицията започва проверки по спазване на Наредба №1 за обществения ред в общината, в частта й за собствениците на кучета. Ще се следи дали домашните любимци са регистрирани и дали се разхождат из града съобразно Наредбата. Подготвя се и нова наредба, която ще регламентира правилата за отглеждане на домашните кучета и на тези в приютите.

Още подробности за временния приют чуйте от кмета Детелина Николова в прикачения файл.