Общината: Новата визия на коледния базар ще стане традиция
Общината: Новата визия на коледния базар ще стане традиция / Валентина Добринчева, Дарик Добрич

Община Добрич ще работи новата визия на коледния базар да стане традиция, гласи съобщение на интернет страницата на кметството. За първа година базарът бе изграден на площад "Демокрация" с 9 дървени къщички, за които бяха отпуснати 20 000 лева от Програмата за развитие на туризма. Поради големия интерес, с решение на Консултативния съвет по туризъм, къщичките са предоставяни приоритетно на добрички производители - хлебари, сладкари, ресторантьори и други членове на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите, на Федерацията на хлебари и сладкари, на Висше училище "Международен колеж". Тяхната дейност реално е формирала средствата за закупуване на дървените павилиони, подчертават от община Добрич. Към базара е имало интерес и на занаятчии от Сливен, Трявна и Троян, който е останал неудовлетворен, става ясно още от съобщението.

Предвижда се през следващите години коледният базар да се разраства и в него да участват повече фирми, включително занаятчии и производители. Още на първото заседание на Консултативния съвет по туризма ще бъде отчетено свършеното и ще се обсъди решение за закупуване на още къщички. В тях ще се излагат сувенири, българска керамика и други стоки не само от нашия град.

От общината посочват, че всички партньори и участници в базара са били обединени около идеята за новата му визия - без шатри в ориенталски стил и китайски стоки, с каквито е наситена магазинната мрежа. Поради предстоящ ремонт на площад „Свобода". се очаква оттук нататък провеждането на подобни инициативи да бъде ориентирано към площад "Демокрация".

Дарик припомня, че търговци в коледния базар посочиха, че участието им в него през 2009-та е било нерентабилно и е причинило загуба на фирмите им. Те считат, че мястото му е обратно на площад "Свобода". Базарът бе закрит на 8 януари.