/ Дарик Добрич
ПУДООС одобри проект на Община Тервел за рехабилитация и изграждане на контролно-измервателни шахти на транзитния водопровод, преминаващ по ул.“Хан Аспарух“ в града, съобщиха от общината. Водопроводът осигурява връзки със седемнадесет улици в Тервел и се намира в онази половина от града, в която няма интервенции по вече изпълнения проект за водния цикъл, уточняват от добруджанското кметство.

Общината е взела решение за кандидатстване след изключително тежката зима на 2017 година, когато поради екстремно ниските температури са възниквали ежедневни аварии по водопровода. Липсата на съоръжения за зониране на града са довели до ситуация, идентична с понятието „воден режим“, припомнят още от кметството.

Контролно-измервателни шахти , които ще се изградят по проекта  ще позволят по - бързо и лесно откриване на скрити аварии и спиране на водата само в авариралата зона. Възможността за разделяне на града на зони за водоподаване ще доведе до намаляване на загубите от вода на оператора "ВиК" АД – Добрич, подчертават от община Тервел.

Дължината на основното трасе е 1989 метра, а сградните водопроводни отклонения са 49. Сред тях има и такива, които захранват многофамилни жилищни сгради или имоти с предназначение за производство и търговия.

Общата прогнозна стойност на инвестицията е  малко над  471 хил.лв. с ДДС.

Проектът е разделен на три подобекта. Единият от тях включва рехабилитация на водопровода, който преминава под площад „Старият дъб“. Общината вече има готовност да изпълни и ремонта на площадното пространство, а за самия площад вече са изготвени технически проекти. Той е разделен на пешеходна зона и зона за отдих. Ремонтът на пешеходната зона ще бъде финансиран от община Тервел, а този на зоната за отдих - от МИГ Тервел-Крушари чрез проект по ПРСР 2014-2020.