НФСБ издига кандидати за кметове в общините Добричка и Каварна
НФСБ издига кандидати за кметове в общините Добричка и Каварна / Дарик радио Добрич

НФСБ ще издигне кандидати за кметове в две от осемте общини на Добричка област на предстоящите местни избори, съобщи областният координатор на партията Валентин Николов. Кольо Георгиев – бивш шеф на Данъчна служба Добрич и настоящ главен експерт в Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика в Народното събрание ще се бори за кметското място в община Добричка и ще оглави листата за общински съветници там. В Каварна НФСБ издига за кмет председателя на общинската партийна структура Валентина Димитрова Марчева. В областния център партията подкрепя кандидатурата на досегашния кмет Детелина Николова.

Преди дни лидерът на НФСБ Валери Симеонов обяви, че в Добрич има сделка – подкрепа за кмета на ГЕРБ срещу обещанието за изграждане на паметника на ген.Иван Колев.

„Ние искаме догодина на 7 септември паметника да е факт. Не това обаче е основната причина, заради която подкрепяме Детелина Николова. Според нас  тя е един успешен кмет и доказал се професионалист през последните години. Като политическа сила не робуваме на тясно партийни интереси, мислим преди всичко за гражданите на Добрич. Ще наблегнем на листата си за партийни съветници, защото не искаме повече която и да е политическа сила, включително и ГЕРБ да има мнозинство в Общинския съвет. Искаме да сме коректив в Общинския съвет  и да не допуснем  да доминира една политическа сила, защото това не е полезно нито за самата партия, нито за Добрич и неговите граждани” – коментира по този повод Валентин Николов. Той припомни, че на последните парламентарни избори НФСБ е била трета политическа сила в Добрич и прогнозира, че с тяхна подкрепа Детелина Николова ще спечели четвърти кметски мандат още на първия тур на изборите.

Николов информира още, че в национален мащаб партията подкрепя кметове както на ГЕРБ, така и независими, на Реформаторския блок, а в малките общини ще подкрепи доста кметове и на БСП.

В Добрич НФСБ няма да излезе с пълна листа за общински съветници, въпреки това ще се бори за промяна на статуквото. Водач на листата ще е Ивелин Пейчев, който има зад гърба си три мандата като общински съветник и в момента е главен експерт в Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика в Народното събрание.

В община Добричка партията ще издигне кандидати за кметове в селата Паскалево – Веселин Василев, в Дончево – Мирослав Минков, в Долина – Ивелин Димитров, в Камен – Драгни Симеонов, в Полк.Свещарово – Ангелина Чернева и в Драганово – Пламен Петров. В община Каварна ще бъдат издигнати кандидати за кметове в селата Раковски и Вранино – Виолета Димова и Светлана Стоянова. В Балчик листата за общински съветници ще се води от председателя на партийната организация в с.Кранево Красимира Любенова, а кандидати за кметове ще бъдат издигнати в селата Рогачево – Петранка Колева, Дропла – Стефка Димитрова и Стражица – Добрин Добрев. В Ген.Тошево общинската листа ще се води от Марияна Георгиева, а в селата Пчеларово и Чернооково ще има и кандидати за кметове – съответно Георги Димов и Димитър Желязков. В Шабла листата за общински съветници ще оглави Красимира Никифорова, в Крушари - Еленка Генчева, в Тервел – Стоянка Димитрова.

Предстои всички кандидатури да бъдат одобрени окончателно на Политически съвет на партията идната седмица. По повод отношенията с партньорите им от ВМРО Валентин Николов коментира: „Отношенията ни са прекрасни, отделното явяване на изборите е политическо решение”. Според Николов на този етап няма забрана от ръководството на партията по места да се подкрепят кандидати за кметове на Атака, единствената категорична позиция е по отношение на ДПС, с която НФСБ нямала допирни точки.