Намаляват зрелостниците в Добричка област, общините решават дали да закриват училища
Намаляват зрелостниците в Добричка област, общините решават дали да закриват училища / Дарик Добрич - архив

1005 заявления за явяване на държавния зрелостен изпит по български език са подадени в област Добрич, 1012 са заявленията за явяване на втори задължителен зрелостен изпит, а 5-ма ученици са подали заявления за явяване на държавен зрелостен изпит по желание.  Това съобщи пред Дарик новият началник на РИО в Добрич Любомир Тодоров. Той наследи поста преди дни от досегашния началник на Инспектората Христо Боев, чийто договор не бе подновен от образователното министерство след изтичането на едногодишния му договор.  Тодоров поема управленските функции в РИО Добрич за втори път, след като през януари 2015 година смени тогавашния началник на Инспектората Дариела Вълканкина. Както тогава, и сега той ще съвместява длъжността началник на Инспектората заедно  с тази началник отдел „Инспектиране и организационно-методическа дейност” до провеждането на конкурс.

Наблюдава се чувствителен спад в броя на зрелостниците спрямо миналата година, коментира пред  Дарик Любомир Тодоров. Той съобщи още, че 14 от училищата в областта са определени за домакини на държавните зрелостни изпити. Предстои разпределението на квесторите и консултантите за учениците със специални образователни потребности.

Задължителният изпит по български език и литература за дванадесетокласниците ще се проведе на 18 май. Датата за втория изпит е 20 май, а за третия от 26 май до 1 юни. На същите дати ще се проведе и външното оценяване за седмокласнците. По предварителни данни в Добричка област предстои да се явят на външно оценяване 1371 седмокласници.

На този етап осем училища в община Добричка вероятно  ще бъдат закрити, заяви още Любомир Тодоров, припомняйки решението на местните общински съветници.  Към момента обаче в РИО все още не е постъпило  официално предложение от община Добричка за закриване на училищата, информира началника на Инспектората.  „Личното ми мнение е, че това отдавна трябваше да се случи в община Добричка. Съобразно броя на учениците мисля че 21 училища в тази община са много. Почти всички те са с маломерни и слети паралелки. Това е проблем за малките населени места в повечето общини на областта” – коментира Тодоров. Според него обаче в общините където през последните години е било направено  сериозно преструктуриране на училищната мрежа, може би няма да се наложи закриване на училища.

До края на май от РИО – Добрич трябва да изпратят в МОН мотивираните предложения от общините за закриване на определени училища и становището на Инспектората.

Експертите от РИО – Добрич вече са преминали обучения във връзка с новите учебни програми в първи и пети клас, заложени в новия образователен закон, съобщи още Любомир Тодоров. Предстоят обучения и на самите преподаватели. На 21 и 22 април е насрочено обучението на началните учители, които ще поемат първокласниците, а в периода от 1-ви до 15 юни ще се обучават и учителите, преподаващи в петите класове.

По повод скандала с издаването на фалшиви дипломи в СОУ „Йордан Йовков” в Тервел, началникът на Инспектората съобщи, че след извършена проверка по случая е била подготвена процедура за налагане на дисциплинарно наказание на директора на учебното заведение Галина Вълчева, но последната е изправарила събитията и от вчера е подала молба за напускане. Временно длъжността директор ще се изпълнява от помощник-директора на училището Румяна Стонкова.