Над 4000 жители на областта смениха личния си лекар
Над 4000 жители на областта смениха личния си лекар / dariknews

4159 здравноосигурени жители на Добричка област са избрали нов общопрактикуващ лекар през месец декември, съобщават от Районната здравноосигурителна каса. Нов избор се прави основно по две причини - когато хората са недоволни от обслужването и отношението на личните лекари към тях или поради смяна на адреса на на местоживеене.

От началото на новата година в РЗОК-Добрич са постъпили две жалби от здравноосигурени лица. Едната от тях е препратена към РЦЗ за компетентно становище.  Другата жалба е срещу общопрактикуващ лекар за неспазване на предварително обявен график за прием на пациенти и отказ за издаване на направление.

От здравната каса напомнят на жителите на областта, че  могат да ползват изцяло обновената интернет страница на Националната здравноосигурителна каса (www.nhif.bg), която   дава възможност всяко лице да направи справка за здравноосигурителния си статус, да получи информация за всеки изпълнител на медицинска и дентална помощ и лечебно заведение със сключен договор с РЗОК-Добрич, адрес на практиката и телефони за контакт. Освен това здравноосигурените могат да направят справка за лекарствата, заплащани от НЗОК и чрез ЕГН да проверят при кой личен лекар се водят.

Нова електронна услуга в интернет страницата на НЗОК е възможността за преглед на електронно досие, като услугата е достъпна за всички здравноосигурени лица, но за целта потребителите трябва да разполагат с универсален електронен подпис (УЕП), издаден от регистриран доставчик на удостоверителни услуги от Комисията за регулиране на съобщенията.