На трапезата на Бъдни вечер най-важно е да сложим благата дума
На трапезата на Бъдни вечер най-важно е да сложим благата дума / Sofia Photo Agency
На трапезата на Бъдни вечер най-важно е да сложим благата дума
69152
На трапезата на Бъдни вечер най-важно е да сложим благата дума
  • На трапезата на Бъдни вечер най-важно е да сложим благата дума

Трапезата на Бъдни вечер трябва да е много богата. Всички ястия, които се слагат, са изпълнени със символика. Смята се, че трябва да бъдат нечетен брой - 7, 9 11 или 12, колкото са месеците в годината.

Сред най-важните неща е житото. От него се прави брашното, хлябът. Пожеланието е да няма глад в дома. Слагат се лук и чесън - природният антибиотик - за здраве. Ошав - сушени плодове, се слагат като символ на богатството и берекетът - това, което раждат градините да бъде изобилно.

На трапезата трябва да има и орехи, те помагат на ума и също символизират здравето. Задължително е да има пуканки и варива - както набъбват зърната на боба, царевицата, грахът, лещата, така да набъбват здравето, парите в семейството, а и самото семейство да се уголемява.

На масата на Бъдни вечер не може да мине без вино - свещеното питие на българите от древни времена. Според християнската символика, то е кръвта на Исус. Пие се при всички весели и тъжни обреди. И накрая - да не забравим да сложим на трапезата и благата дума - да бъдем добри в тази нощ, да поздравим своите роднини и да им кажем добра дума.

Това научиха децата от клуб „Златна ябълка" при СОУ „Климент Охридски" в Добрич в навечерието на Коледа. Те проведоха открит урок по коледуване в Етнографската къща и показаха колко много знаят за стародавните български вярвания и традиции, свързани с Коледа. Разказаха за Бъдни вечер, за ритуалите на празника, както и за раждането на младия бог. В същото време научиха от своята учителка Руска Симеонова повече за значнието на това, което редим на масата. Чуйте го и вие - в аудиото.