Можем да  санираме панелките с европейски пари
Можем да санираме панелките с европейски пари / netinfo
Можем да санираме панелките с европейски пари
50592
Можем да санираме панелките с европейски пари
  • Можем да санираме панелките с европейски пари

Добричлии могат да санират жилищата си в рамките на схемата "Подкрепа за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради", съобщи зам.-кметът Надежда Петкова.
Схемата е на стойност 63 млн. лева, осигурени по линия на оперативна програма "Регионално развитие" и ще се реализира в 36 града. Добрич попада в обхвата на програмата и хората, който живеят в многофамилни жилища, биха могли да кандидатстват, за да получат безвъзмездно финансиране, посочи Петкова. Тя обясни, че сградите, в които живеят повече от три семейства се определят като многофамилни.

50% от средствата, необходими за подобряване на енергийните характеристики на сградата ще се осигуряват безвъзмездно, останалата половина трябва да се плати от собствениците.

Ремонтните дейности могат да включват изолация, подмяна на дограма, ремонти на покриви, на отоплителни инсталации и дори поставянето на соларни панели, обясни Петкова. По схемата за саниране ще може да кандидатства цял блок или отделен вход от него. Необходимо е решението за кандидатстване да се вземе на общо събрание на входа и то да бъде подкрепено от минимум 70% от собствениците на апартаменти.

Ако се стигне до съгласие Общината ще предостави пълно съдействие на хората, пожелали да участват, увери Надежда Петкова. По думите й при изготвяне на пакета от документи за кандидатстване всеки вход ще може да разполага с екип от консултанти, който ще направи и предварителен бюджет за това колко ще струват ремонтите и колко ще излезе участието на всеки собственик. Хората, които вече са инвестирали в саниране на апартаментите си няма да бъдат ощетени, тъй като направените разходи ще се приспадат от сумата, която те трябва да платят като лично участие.

Петкова призова жителите на Добрич да се обединяват и да кандидатстват, за да могат да подобрят характеристиките на своите жилища като платят само половината от реалната стойност на ремонтите.

Разговорът с Надежда Петкова можете да чуете в прикачения файл.