Мотопротест срещу добива на въглищен газ в Добруджа
Мотопротест срещу добива на въглищен газ в Добруджа / Йордан Недев, Фейсбук

Граждани организират мотопротест срещу извличането на шистов и въглищен газ от земите на Добруджа. Протестиращите ще се събират на площада пред Катедралата във Варна и в 12.00 часа ще тръгнат към Балчик. Предвидена е обиколка на Белия град, след което в 14.00 часа колоната ще продължи към Каварна. Там протестиращите ще се спрат пред паметника на Рони Джеймс Дио. По предварителни разчети в 15.30 часа мотопротестът ще се отправи към село Вранино, където предстои да се сондира за въглищен газ.

Очаква се в протеста да се включат природозащитници от 4 общини - Варна, Добрич, Каварна и Балчик. Шествието се организира от гражданско сдружение под мотото „Не на шистовия газ!, Не на въглищния газ!". Целта ни е запазването на „Златна Добруджа“, такава каквато винаги е била - Житницата на България, посочват организаторите в страницата на събитието във Фейсбук.

Според добричлийката Синтия Недялкова добивът на газ от въглища е "новото опасно начинание в Добруджа". В социалната мрежа тя призовава всички, които имат  възможност да се присъединят към протеста. „Нека ние, най-пряко засегнатите от този пореден ужас, не чакаме наготово. Нека бъдем там”, приканва Недялкова. Тя подчертава, че протестът ще е мирен, надпартиен, граждански.

Таксиметровият шофьор от Добрич Петър Райчев съобщи за Дарик, че ще се включи в шествието и също прикани добричлии за масово участие.

По информация на bTV правителството на Пламен Орешарски е сключило 5-годишен договор с американска компания за сондиране в близост до Каварна. Дълбоко под плодородните земи на Добруджа има над 60 находища на въглища, от които може да се добива така наречения въглищен газ. През април държавата сключва договор с американците от „Парк Плейс Енерджи Корп" да проучват и сондират в близост до каварненаското село Вранино.

Извличането на въглищен газ, според зелени организации обаче може да бъде в пъти по-опасно от това на шистовия газ.
От Министерство на икономиката обясняват, че сегашният договор с компанията е само за проучване и когато изтече, ще се решава дали да й позволят добив. „Те казват, че няма да използват хидрофракинг, а точно обратното - чрез снижение на налягането ще предизвикат потока от газ към повърхността", посочва Иван Бонев от отдел „Разрешения" в Министерство на икономиката. Бонев е категоричен, че няма никаква опасност за екологията в региона.
Ако извличането на въглищния газ бъде разрешено, фирмата може да получи концесия за добив за 35 години.