Момчил Петков спечели Купа „Ген.Стефан Тошев“
Момчил Петков спечели Купа „Ген.Стефан Тошев“ / архив

В Генерал Тошево за седма поредна година се проведе международният детски турнир по шахмат  за Купа “Ген.Стефан Тошев“.

В отборното състезание се включиха 5 отбора за момчета до 12 години и 4 отбора за момичета до 12 години от България, Русия и Румъния, при контрола за игра 10 минути на състезател плюс 5 секунди на ход.

Турнирът се проведе под патронажа на кмета на град Генерал Тошево Валентин Димитров. Директор на проявата е Йордан Георгиев, а Главен съдия -  Международен съдия Илиана Полендакова.

При момчетата първи е отборът на ШК Веселин Топалов 2006 Варна, на второ място е отборът на ШК‘’Съвременник’’ от Санкт Петербург, а на трето място - отборът на Мангалия, Румъния. На четвърто и пето място се наредиха съответно отборите на ШК Енергия 21’’ от Добрич и ШК ‘’Спортист 21 век’’ Ген. Тошево. При момичетата първи е отборът от Румъния, на второ място остана ‘’Каиса’’- Москва и трети са представителките на ‘’Енергия 21’’ Добрич. На четвърта позиция се класира отборът на домакините ‘’Спортист 21 век’’ .

Отборите-победители получиха  купата, а първите класирали се  три отбора бяха наградени с медали.

Паралелно с отборния турнир се проведе индивидуален турнир по ускорен шахмат  за деца и юноши до 16 години при  контрола 10 минути на състезател плюс добавка 5 секунди на ход. Турнирът се игра в шест кръга и е валиден за международен и национален рейтинг по ускорен шахмат. Състезаваха се 28 участници от Беларус, България, Румъния и Русия. 11-годишният състезател на ШК ‘’Енергия 21’’- Добрич Момчил Петков стартира пети в стартовия списък, но след пет извоювани победи и едно равенство с крайни пет точки и половина се класира първи в генералното класиране и стана носител на индивидуална Купа "Ген.Стефан Тошев".

На второ място с пет точки /четири постигнати победи и две равенства - с първия и третия в класирането/ е  Даниел Стоянов – на 13 години от ШК ‘’Веселин Топалов 2006’’ Варна. На трето място в генералното класиране с четири точки и половина е Никола Лазаров –  на 12 години от ШК ‘’Енергия 21’’ Добрич, постигнал четири победи, едно равенство и загуба от първия в класирането.