/ Дарик Добрич
Министър Вълчев: Доверието е в основата на образователната система
96346
Министър Вълчев: Доверието е в основата на образователната система
  • Министър Вълчев: Доверието е в основата на образователната система
„Партньорството и доверието са в основата на съвременната образователна система“, каза министър Красимир Вълчев при посещение за работна среща в Добрич. Той поясни, че от една страна родителите оказват доверие, поверявайки децата си на непознати хора, а от своя страна учителите трябва да положат максимум усилие да печелят постоянно това доверие.
 
Министърът припомни, че в системата има 120 000 заети, 90 000 души педагогически персонал, децата са един милион, а родителите – още повече, и всички те трябва да работят съвместно.
 
Ние ще направим препоръки на детските градини и училищата за по-добро взаимодействие с родителите – нещо, което като култура те трябва да развиват постоянно, заедно с нулева толерантност към всички прояви на агресия“, каза още Вълчев. Той смята, че като министър не е подходящо да принуждава образователните институции да направят едно или друго нещо, но може да провокира диалог по темата, което се случва редовно - чрез конференции, извеждане на добри практики и т.н.
 
По повод 14-те препоръки на Националната гражданска инициатива за качествена и иновативна образователна система, които организират протести в страната срещу насилието в училищата, министърът коментира, че е благодарил за предложенията. „Една част се реализират в момента като политики. Има внесени и са в обсъждане в Народното събрание. Някои са дискусионни, а други не смятаме, че изразяват мнението на повечето родители“, каза той.

Министърът на образованието посещава областните градове, където провежда работни срещи с директори на училища и детски градини, учители, местната власт и други. Той коментира, че на срещите най-вече очаква да чуе от хората, работещи в системата техните искания и проблеми. В Добрич министърът посети СУ "Д. Талев", чийто екип наскоро организира кръгла маса за отговорностите и правата на семейството и училището.